Wie zijn wij?

Over Bouwbedrijf Zwaan

Wat leuk dat u de moeite neemt om ons wat beter te leren kennen. Wij zijn een bedrijf waarin een persoonlijke aanpak centraal staat, vandaar ook de keuze om deze katern toe te voegen aan onze website.

Geschiedenis:

De geschiedenis van het bedrijf begint bij de oprichter van het bedrijf, Ralf Zwaan. Ondanks dat hij een sociale opleiding heeft genoten (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) en een aantal jaar in werkzaam geweest is als groepsleider, is hij uiteindelijk zijn eigen bedrijf in de bouw gestart. Wat is het verhaal hierachter?

Lagere school

Als klein jochie maakt hij op de basisschool al mooie dingen tijdens de handvaardigheidslessen. Waar andere kinderen een mooi figuurtje uit een plankje figuurzaagden, maakte hij een hele auto met bewegende delen (motorklep, achterklep en open dakje). Kortom: het vervaardigen zit in het bloed en uiteindelijk is dat toch gaan stromen waar het niet gaan kan.

Opleidingen

Na de lagere school is Ralf naar het vwo gegaan. Vanwege zijn interesse in de medemens leek de SPH-opleiding een logische vervolgstap. Na een aantal jaren werkzaam te zijn als groepsleider concludeerde Ralf dat hij in dit werk niet helemaal op zijn plek was.

Klusbedrijf

Dus heeft hij het in 2006 over een hele andere boeg gegooid. Op 30 jarige leeftijd is hij helemaal opnieuw begonnen door zich aan te melden bij uitzendbureau Bouwflex en vond hij werk in de bouw. Via Bouwflex is hij uiteindelijk bij een aannemer terecht gekomen die hem in vaste dienst nam. Daar heeft hij daar een aantal jaar ervaring opgedaan als timmerman 2.

Hiermee was de basis gelegd om als zzp-er aan de slag te gaan: op 27 juli 2012 was Klusbedrijf Zwaan een feit! Klusbedrijf omdat de interesses veel breder lagen dan alleen timmeren. Door middel van zelfstudie, omgaan met ervaren mensen, vele vragen stellen en grote nieuwsgierigheid heeft Ralf zich een heel groot deel eigengemaakt van wat er nog meer in de bouw te weten en te doen valt. Dit omvat loodgieterswerk, elektra, stuken, tegelen, timmerwerk, eenvoudig meubelmakerswerk (steigerhout en Mdf kasten op maat), schilderwerk en meer. Met name in het plaatsen van badkamers, keukens, timmerwerk, houtrotdeelvervanging, schilderwerk en meubel maken (eenvoudige steigerhouten en Mdf kasten)) heeft hij ruime ervaring.

Bouwbedrijf

Omdat de ervaring en ook de vraag door de jaren heen blijft stijgen is Ralf al enige tijd bezig met het verzamelen van vakmensen om hem heen die meewerken in zijn bedrijf. Samen kun je meer! Dit is een doorgaand proces van het zoeken van de juiste mensen die zowel kwaliteit leveren als vriendelijk met de klant omgaan en betrouwbaar zijn. Naast de stijgende vraag dienen zich ook grotere klussen aan. De verbouwing van de complete begane grond van een eengezinswoning is de grootste klus die we tot nu toe gedaan hebben. Hierbij werd een doorbraak gemaakt, een aanbouw opnieuw ingericht, een keuken vervangen, elektra vernieuwd inclusief meterkast en het toilet verplaatst, vloerverwarming aangelegd en de plafonds vernieuwd. Ook werd alles opnieuw gestuukt en gesausd. Vervolgens werd een eikenhoutenvloer gelegd. U kunt dit en andere projecten verder bekijken onder het tabblad portfolio. Bij dergelijke verbouwingen is de samenwerking met andere vakmensen een must om het werk binnen een redelijke termijn gedaan te krijgen. Inmiddels werkte Klusbedrijf Zwaan samen met een vaste elektricien, schilder, stukadoor, loodgieter, assistent timmerman en een andere aannemer.

Vandaar dat Ralf meerdere keren de opmerking kreeg: die naam Klusbedrijf past niet meer bij jouw bedrijf: je bent geen klusjesman, maar runt bouwbedrijf. En zo ontstond in 2017 de naamwijziging naar Bouwbedrijf Zwaan.

Sociaal ondernemerschap:

Vanuit mijn liefde voor God en voor mensen wil ik ook ruimte geven aan sociaal ondernemerschap in mijn bedrijf. Deze vraag kwam een paar jaar geleden vanuit meerdere kanten op mijn pad en inmiddels zijn er alweer een aantal mensen in mijn bedrijf gekomen en soms doorgestroomd. Bijvoorbeeld iemand met psychische klachten die net uit een opname in de psychiatrie kwam: hij heeft een poosje meegelopen en is later weer uitgevlogen naar een betaalde baan. Een vluchteling uit het Midden-Oosten die moeite had met de taal en daarom moeilijk werk kon vinden, werkte af en toe mee en oefende al doende tegelijkertijd wat met zijn Nederlands en de Nederlandse cultuur rond werk. En iemand die uit een TBS-kliniek kwam en weer aan het re-integreren is in de maatschappij, liep enkele dagen per week mee om te wennen aan een werkklimaat en vaardigheden te leren in het vakgebied.

Het is voor ons de uitdaging en de kunst om het contact met de klant op een transparante manier vorm te geven, en tegelijkertijd zorgvuldig om te gaan met de privacy van de medewerker. In dit hele proces staat te allen tijde de veiligheid op de werkvloer en daarmee de kwaliteit van het uiteindelijke eindproduct voorop! Mocht u als klant hierover vragen hebben, stelt u ze dan gerust. Openheid en vertrouwen staan bij ons hoog in het vaandel. Het is belangrijk dat u uw huis met een veilig gevoel in onze handen kunt geven.

Wij hebben nog niet officieel de status van MVO/sociale onderneming. Wellicht wordt dat in de toekomst gerealiseerd. Omdat wij hier echter in de praktijk al wel handen en voeten aan geven, leek het ons prettig voor u om te weten.

Identiteit

Ten diepste is mijn identiteit als ondernemer wie ik ben als christen. Van daaruit vloeien mijn waarden voort. Ik ben me bewust van het feit dat het niet heel gebruikelijk is om dit op de website van een bouwbedrijf te lezen. Toch wil ik het noemen en me hierin onderscheiden: ik wil hier op aanspreekbaar zijn. Mijn waarden als bedrijf zijn: eerlijkheid, betrouwbaarheid, een zinvolle plek innemen als bedrijf in de maatschappij. In de eerste plaats naar de klant door het leveren van een goed product en dienstverlening tegen een eerlijke prijs. Klantvriendelijkheid staat ook hoog in het vaandel: u nodigt immers mensen uit in uw eigen huis, uw privé omgeving. Dat moet prettig voelen en een verbouwing mag naast dat het soms stress en rommel geeft ook gewoon leuk zijn.

Daarnaast proberen we dus ook vorm te geven aan sociaal ondernemerschap door onderdak te geven aan mensen die in de maatschappij niet zo makkelijk hun plek vinden. Wanneer dit in uw thuissituatie gebeurt gaat dit altijd in transparantie vooraf en indien nodig met uw toestemming.


Bent u door ons verhaal aangesproken? Neem dan gerust contact met ons op!

Meer weten of een offerte aanvragen?